Tuesday, April 30, 2024

KHASIAT DAN MANFAAT KULIT AYU MANIS

BUKTI MANFAAT KAYU MANIS

Tidak ramai mengetahui rahsia kayu manis yang berasal dari Caribbean, Amerika Selatan dan Asia Tenggara.

Rempah itu sudah digunakan sejak 2000 Sebelum Masihi pada zaman Mesir Kuno.

Kayu manis boleh didapati dalam bentuk kayu kering, serbuk dan penggunaannya sebagai minyak pati serta makanan tambahan.

Terdapat dua jenis kayu manis iaitu 'cassia' dan 'ceylon', kedua-duanya mempunyai khasiat berbeza.

Beberapa kajian menunjukkan sebatian dalam kayu manis mempunyai ciri-ciri antioksida, antikeradangan, antidiabetik dan antimikrob yang boleh memberikan perlindungan daripada penyakit barah serta kardiovaskular.

Saintis menemui beberapa bukti kemungkinan manfaat kayu manis ini terhadap kesihatan.

i. Memulihkan jangkitan kulat

Minyak kayu manis boleh membantu merawat beberapa jenis jangkitan kulat.

Kajian makmal pada 2016 mendapati minyak kayu manis berkesan menghalang jangkitan 'fungus candida' yang boleh menjejaskan aliran darah.

Ini berkemungkinan ciri antimikroba pada rempah berkenaan.

i. Mempengaruhi paras gula dalam darah

Kajian terhadap haiwan menunjukkan kayu manis cassia dapat menurunkan paras gula dalam darah.

Ia turut mendedahkan 60 pesakit kencing manis yang mengambil enam gram (g) kayu manis setiap hari di antara 40 hari hingga empat bulan, mempunyai tahap glukosa, trigliserid, kolesterol lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) dan jumlah kolesterol yang rendah.

iii. Mencegah Alzheimer

Penyelidik mendapati ekstrak pada kulit kayu manis dipanggil CEppt mempunyai bahan yang boleh menghalang pertumbuhan gejala penyakit berkenaan.

Kajian terhadap haiwan yang menerima ekstrak kulit kayu manis menunjukkan penurunan ciri-ciri Alzheimer dan berlaku peningkatan kemampuan berfikir.

Bagaimanapun, tidak semestinya keseluruhan kayu manis ini sesuai digunakan bagi tujuan pencegahan penyakit Alzheimer.

iv. Melindungi daripada HIV

Pada 2000, kajian ekstrak tumbuhan perubatan India mendapati kayu manis boleh membantu melindungi daripada jangkitan HIV.

Keberkesanan itu terdapat pada pucuk dan buah kayu manis.

Dalam kajian makmal pada 2016, saintis mendapati ekstrak kayu manis mempunyai ciri-ciri anti-HIV.

Namun begitu, ia tidak bermaksud makanan yang mengandungi kayu manis boleh merawat atau mencegah HIV.

Tetapi ekstrak rempah itu boleh menjadi sebahagian daripada terapi jangkitan berkenaan.

v. Menurunkan kesan makanan tinggi lemak

Kajian penyelidik pada 2011 merumuskan diet yang tinggi 'rempah antioksidan' termasuk kayu manis boleh membantu mengurangkan tindak balas negatif tubuh kepada makanan tinggi lemak.

Ujian darah terhadap enam individu yang mengambil hidangan mengandungi 14 garam campuran rempah menunjukkan aktiviti antioksidan meningkat 13 peratus, tindak balas insulin menurun 21 peratus dan trigliserida juga menurun 31 peratus.

vi. Mencegah barah

Sebatian organik 'cinnamaldehydes' pada kayu manis berkemungkinan mempunyai ciri-ciri antitumor dan antibarah.

Kajian terhadap tikus yang mengidap barah menggunakan ekstrak kayu manis mendapati tahap tekanan oksidatif lebih rendah pada sel melanoma.


Harian Metro Disember 6, 2020 


Kulit Kayu manis yg dijjual ada dua jenis.. Cinnamon dan cassia (ceylon). Lbh kurang serupa tetapi berbeza dr sudut ketebalan dan gulungan..bergulung elok cam kita gulung ketayap or surat khabar tu cinnamon tetapi klu tebal..gulung dr dua dua sudut tu cassia.. Cassia tidak elok utk kesihatan sbb ada kandungn toksid yg biasa dibuat racun tikus..

Kulit kayu manis cassia dan cinnamon...rupa lbh kurang rasa sama cuma cinnamon lbih lembut dn agak brbulu dan cassia keras seprti kayu, bau pun sama..tp ada satu perbezaan iaitu jumlah COUMARIN (bahan kimia semulajadi) dlm kedua2nya...

Cinnamon : Ceylon atau Cassia?

Kayu manis adalah rempah yang sangat popular.

Bukan sahaja lazat, manfaat kesihatan yang banyak juga mengagumkan.

Kayu manis murah dan banyak terdapat di kebanyakan pasar raya.

Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa terdapat dua jenis utama rempah ini.

Kedua-duanya sihat, tetapi satu mengandungi toksin yang berbahaya jika anda makan terlalu banyak.

Artikel ini menerangkan perbezaan antara Cinnamon Ceylon dan Cinnamon Cassia.

Apa itu Kayu Manis?

Kayu manis adalah rempah yang dicipta dari kayu dalaman pohon Cinnamomum.

Jalur kulit dalamnya dikeringkan sehingga mereka menggulung ke dalam gulungan yang dikenali sebagai tongkat kayu atau quill. Ini kemudian boleh menjadi bubuk atau dijadikan ekstrak.

Ciri unik rempah ini berasal dari minyak dan sebatiannya yang penting, terutamanya cinnamaldehyde.

Kompaun ini memberikan rasa manis dan aroma kayu manis, dan juga bertanggungjawab terhadap banyak manfaat kesihatannya.

Cassia Cinnamon

Kayu cassia berasal dari pohon cassia Cinnamomum, juga dipanggil Cinnamomum aromaticum.

Ia berasal dari China Selatan dan juga dikenali sebagai kayu manis Cina.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa subspesies yang kini berkembang secara meluas di Asia Timur dan Selatan (2).

Cassia cenderung menjadi warna coklat-merah gelap dengan batang tebal dan tekstur yang lebih kasar daripada kayu manis Ceylon.

Kayu cassia dianggap berkualiti rendah. Ia sangat murah dan jenis yang paling biasa digunakan di seluruh dunia. Hampir semua kayu manis yang terdapat di pasar raya adalah pelbagai Cassia.

Cassia telah lama digunakan dalam masakan dan dalam perubatan tradisional Cina. Kira-kira 95% minyaknya adalah cinnamaldehyde, yang memberi Cassia rasa yang sangat kuat, pedas .

Kayu manis cassia adalah pelbagai yang paling biasa. Ia mempunyai rasa yang lebih kuat daripada Ceylon dan 95% minyaknya adalah cinnamaldehyde.

Kompaun ini memberikan rasa manis dan aroma kayu manis, dan juga bertanggungjawab terhadap banyak manfaat kesihatannya.

Ceylon Cinnamon

Ceylon, atau "kayu manis sejati," berasal dari Sri Lanka dan bahagian selatan India.

Ia diperbuat daripada kulit dalaman pokok veranda Cinnamomum.

Ceylon berwarna cokelat dan mengandungi banyak batang yang ketat dengan lapisan lembut. Ciri-ciri ini memberikan kualiti dan tekstur yang sangat wajar.

Ceylon kayu manis kurang biasa dan telah lama diberi harga sebagai rempah memasak. Ia agak mahal berbanding dengan pelbagai jenis Cassia yang lebih biasa.

Ia digambarkan sebagai mempunyai rasa halus dan lembut yang sesuai untuk pencuci mulut.

Kira-kira 50-63% minyak pentingnya ialah cinnamaldehyde, yang agak rendah berbanding dengan Cassia. Ini menerangkan aroma dan rasa yang lebih ringan .

Ceylon kayu manis adalah rempah yang berkualiti tinggi dan sangat berharga. Antara 50-63% minyaknya ialah cinnamaldehyde, yang menerangkan rasa ringannya.

Cassia Mengandungi Coumarin, Yang Boleh Beracun

Coumarin adalah sebatian yang terdapat secara semulajadi di beberapa spesies tumbuhan.

Ia boleh berbahaya dalam dos yang besar.

Dalam tikus, coumarin diketahui menyebabkan kerosakan buah pinggang, hati dan paru-paru. Ia juga boleh menyebabkan kanser. Pada manusia, terdapat kejadian terpencil yang serupa (11, 12).

Malah, pengambilan Tolerable Daily (TDI) daripada coumarin digunakan untuk menjadi 0.2 mg / lb (0.5 mg / kg) berat badan. Ia kini dikurangkan kepada 0.05 mg / lb (0.1 mg / kg) (11).

Cassia kayu manis, tetapi tidak Ceylon, adalah sumber yang sangat kaya dengan coumarin.

Cassia mengandungi kira-kira 1% coumarin, manakala Ceylon mengandungi hanya 0.004%, atau 250 kali kurang. Ini sangat rendah sehingga sering tidak dapat dikesan (3, 13).

Melebihi batas atas untuk coumarin adalah mudah jika anda memakan banyak cinnamon Cassia. Dalam banyak kes, hanya 1-2 sudu teh boleh membawa seseorang ke had harian.

Oleh itu, jika anda secara kerap makan banyak kayu manis atau mengambil suplemen yang mengandunginya, maka ia haruslah Ceylon dan bukan Cassia.

Cassia mengandungi banyak coumarin, yang boleh menjadi toksik dalam kuantiti yang banyak. Lebih selamat untuk memilih Ceylon jika anda makan banyak kayu manis.

Mesej Utama
Kedua-dua Ceylon dan Cassia sihat dan lazat.

Walau bagaimanapun, jika anda berhasrat untuk mengambil sejumlah besar rempah ini atau mengambil suplemen, Cassia boleh memudaratkan kerana kandungan coumarin.

Kesimpulannya, kayu manis ceylon adalah kualiti yang lebih baik dan lebih selamat.

Sumber : https://www.healthline.com


KAYU MANIS UNTUK MENGURUSKAN BADAN, WAJIB BACA FAKTA INI

Terdapat dua jenis kayu manis iaitu Cassia dan Ceylon.

Cassia adalah kayu manis biasa yang dijumpai di pasaraya manakala Ceylon adalah kayu manis yang lebih ringan, mempunyai rasa sedikit pahit, warnanya sedikit pudar, tidak terlalu merah dan rasanya tidak terlalu “spicy”.

Kayu manis Cassia biasanya lebih murah daripada Ceylon.
Cassia selamat diambil dalam kuantiti yang sederhana namun pengambilan yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan.

Ini kerana Cassia mempunyai bahan yang dikenali sebagai coumarin. Pengambilan coumarin yang berlebihan boleh menyebabkan pendarahan, boleh rosakan hati dan boleh meningkatkan risiko kanser hati dan paru-paru.

Pengambilan kayu manis yang disarankan oleh US Department of Health adalah sebanyak 1.2 sudu teh kayu manis ialah jenis Ceylon (6g/0.2oz) sehari sebelum waktu makan sebanyak 5 hari, dan rehat selama dua hari (iaitu pada hari minggu).

Elakkan pengambilan yang berlebihan. Campurkan ke dalam minuman atau makanan anda. Pengambilan serbuk begitu sahaja tidak baik untuk kesihatan perut anda.

No comments:

Post a Comment

UMUR 85 TAHUN TETAPI HANYA 15 TAHUN